2014. június 30., hétfő

Ajánló a nyárra II. - Sorozatok



Nincs is jobb, mint a nap végén leülni és megnézni egy epizódot a kedvenc tévés sorozatunkból. Illetve mégis, mégpedig az, hogy nyáron akár egész napos maratonokat is tarthatunk belőlük a legjobb barátokkal és pizzával felvértezve. Egy kis ízelítő abból, amit én tervezek erre a nyárra.

Könnyed:
Egyszer volt, hol nem volt… (Once Upon a Time) – ABC
Van egy jó és egy (vélhetően) rossz hírem a Disney mesék rajongóinak számára. Van egy sorozat, amiben az összes kedvenc mesehősöd szerepel, de szokatlan, új köntösbe bújtatva.  Az eredetileg Grimm mesék újragondolásával indult sorozat, az Egyszer volt, hol nem volt egyszerre két világba kalauzol el minket: az elvarázsolt rengetegbe (Enchanted forest), ahol Hófehérke és a Herceg békében virágzó birodalmát a Gonosz királynő veszélyezteti, illetve a Maine állambeli Storybrook városkájába, ahol a polgármester, Regina nevelt fia, Henry hozza „haza” vér szerinti anyját, Emma Swant. A városon valójában átok ül, amit Regina, a Gonosz királynő bocsátott rájuk, hogy szenvedést okozzon Hófehérkének. A lakók új személyiséget kaptak, és nem is emlékeznek, hogy valaha mások lettek volna. Ebben a valóságban a Herceg David Nolan, aki kómában fekszik és felesége Kathryn, Hófehérke pedig egy egyedülálló tanítónő, aki Mary Margaret névre hallgat. Az átkot csak Emma, Hófehérke és a Herceg gyermeke képes megtörni, de előbb hinnie kell a történetben.
A meglehetősen butácskán hangzó sorozat eleinte tényleg az, és a meserészek inkább nevetséges hatást érnek el, de lassacskán egészen összetett hatalmi játszma rajzolódik ki, Rupelstilskin és a Gonoszkirálynő között, kapcsolatok bogozódnak össze, és már nem is tudjuk, ki áll az angyalok oldalán. Akár vége is lehetne itt, az első évad végén a történetnek az átok megtörtével, hőseink azonban mégsem kerülnek haza, mert a szabályokat továbbra is Regina írja. Újabb ellenségek tűnnek fel, akik eddig ellenségek voltak össze kénytelenek fogni, és vállvetve felvenni a harcot, hogy megmentsék, ami mindnyájuk számára fontos. A sorozat elrugaszkodik a Disney mesék világától, nincsenek fekete-fehér hősök, és gyakran az eredeti verziókat veszi alapul, amik nem gyermekeknek szóló cukormázas történetek.
Bár még csak májusban fejeződött be a harmadik évad sugárzása, de 22 részes évadokkal és 40 perces részekkel nem maradunk néznivaló nélkül jó darabig.

Történelmi:
Tudorok (The Tudors)
A kanadai-ír produkció nagy népszerűségnek örvendett sugárzása idején, még akkor is, ha a kritikusok lépten-nyomon kemény szavakkal illették, hiszen nézők millióit vonzotta a képernyők elé. A 2007 és 2010 között futó, 38 epizódot számláló sorozat VIII. Henrik uralkodásának történetét meséli el, aki hírnevét hat feleségének köszönheti. A kosztümös drámák a gyengéim és már az első évad után elmondhatom, hogy ez a Tudorokra is igaz. A történelem ugyan néha igencsak sántít, de ez is csak a show javára dönti a mérleget a száraz történelmi dokumentumfilmmel szemben. A főszerepet Jonathan Rhys-Meyers alakítja, első szeretőjét, második feleségét, a lefejezett Anne Boleynt pedig a Trónok harca Margery Tyrell-je, Natalie Dormer viszi vászonra, ezzel igazi repülőrajtot adva a színésznő karrierjének. Szórakoztató és hiteles keresztmetszetet mutat a középkori (Európáról és) Angliáról, központba állítja a kezdetben meglehetősen gyermeteg és manipulálható királyt, rafinált tanácsadóit, akik valójában irányítják az országot, míg őfelsége paprikavörösen üvölti, hogy „Én vagyok Anglia királya!” remélve, hogy ezzel szófogadásra bírhat bárkit. Nos, ahogy Tywin Lannister mondta, akinek azt kell mondogatnia, hogy ő a király, valójában nem az. Az intrikákkal és vallási kérdésekkel túlfűtött hangulat állandó a királyi palotában, és a játszmákat itt már nem szórakozásként, élet-halál kérdésként játsszák. Amikor pedig kitör egy pestisjárvány, a lakosság remegő térdekkel a templomba menekül, hogy bűnbocsánatért könyörögjön, és Henrik és elgondolkozik, hogy miféle bűnöket követhetett el, de ez sem tántorítja el a pápával folytatott személyes „hadjáratában” Anglia királya válást akar, és meg is kapja. A sorozat végig követi, hogyan válik a hisztérikus suhancból egyházalapító, és Anglia erőskezű királya. Bár mindössze 4 évadot élt meg a sorozat, közel egy órás részeivel jó időre elfoglaltságot biztosít.

Sci-fi:
Csillagkapu CSK-1
Nincsen nyár végtelen hosszú sorozat nélkül, idén nekem a Csillagkapu tölti be a Ki vagy, Doki? utáni űrt. Volt néhány homályos emlékem gyermekkoromból, amikor édesapám mellől néztem, ahogy a kis csapat átlép a csillagkapun és megkezdi barangolását a világegyetemben. Mai napig éltek bennem a szavak, bár különösebb jelentés nélkül: Goa’uld, Teal’c, O’Neill. Újra felidézve szinte nosztalgiával kapcsolódom be sorozat sodrásába.
A sorozat előzménye a Csillagkapu című film, amiben a furcsa szerkezetet egy egyiptomi ásatáson találják meg, és csak nagy sokára sikerül megfejtenie a furcsa feliratokat Daniel Jackson fiatal archeológusnak. Innen tudják meg, hogy csillagkapunak hívják a „műszert” és több száz létezik belőle szerte a galaxisokban. Ezek segítségével villámgyorsan lehet utazni bolygók között, kommunikálni más bolygók népével, új fajokat megismerni. Főhőseink a Földről egy amerikai titkos projekt keretében kapják a feladatot, hogy feltérképezzék a világegyetemet, megvédjék a kék bolygót az esetleges veszélytől. Intergalaktikus utazásaik során pedig számos ellenségre tesznek szert, de találnak barátokra is Jackson és csapata. A sorozat készítői igencsak kitettek magukért, ugyanis olyan világot teremtettek meg a Csillagkapuval, amiben nehéz buktatót találni. Vannak itt felsőbbrendű lények, a Goa’uldok, akik valójában apró férgek, amik átveszik az ember felett az irányítást, Jaffák, akik testében nevelkednek a fiatal Goa’uldok, és Replikátorok is, akik már oly tökéletesre fejleszették tudományukat, hogy robot testük akár tökéletesen emberinek is tűnhet.
A sorozat 10 évadot számlál, ami igen hosszú időre ellát néznivalóval, de ha bárki befejezte volna, ott van még a spin-off Csillagkapu: Atlantisz, Stargate Universe amik a sorozat varázslatos univerzumának más szögletébe kalauzolnak el minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése