2014. július 30., szerda

J.K. Rowling: Átmeneti üresedés

Kétség sem fér hozzá, hogy a Harry Potter generációhoz tartozom. Együtt nőttem fel Harryvel, Hermioneval és Ronnal, sőt eközben úgy éreztem én is Roxfortban koptattam a padot. Emlékszem, az utolsó mozifilmet a barátaimmal néztem meg, jó másfél héttel a premiert követően, mert akkor táborozni voltunk. Amikor 130 perc elteltével kisétáltam a teremből ürességet éreztem. Egy korszak ért véget, és nem tudtam a módját, hogyan lépjek tovább. Az életem része megszűnt létezni és egy tátongó lyukat hagyott maga után. Az olvasóközönség azóta felnőtt, és az írónő is megjelentetett egy nekik szóló regényt.
Későn érkezőként már csak a második kiadásra sikerült szert tennem, de ez semmit nem von le számomra a mű értékéből. Rowling ezúttal a valóság egy tökéletesen hétköznapi szegletébe, az édes kis angol városba, Pagfordba kalauzol el minket. Itt minden tökéletesnek látszik: macskaköves főtér, a régi apátság romjai a közelben, jó szomszédok, csupa boldog ember. A rend azonban felborul, amikor mindenki szeretett Barry Fairbrotherje holtan rogyik össze a huszadik házassági évfordulójának estéjén az ünnepi vacsora előtt. Hirtelen eltávozása mindenkit megérint, hiszen alig volt negyven egynéhány éves, Pagford szíve-lelke, az iskolai evezős csapat edzője és a legkritikusabb politikai kérdés egyik szószólója. A legfontosabb támpillért húzták ki, így összedőlt a gyönyörű, törékeny kártyavár. Barry a helyi tanács tagjaként átmeneti üresedést hagy maga után, aminek betöltésére választásokat írnak ki.
 „Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal…” – írja a fülszöveg, és valóban, szép lassan igazi háború robban ki. Halottról jót vagy semmit, de kiderül Barryről is, hogy életében mégsem volt olyan tökéletes, mint amit a kirakatba rakott. A pakisztáni házaspár lánya Sukhvinder szobája magányában borotvapengével tompítja szíve fájdalmát, miközben anyja folyamatosan ostorozza az iskolában rendszeresen piszkált, diszlexiás lányt. Simon Price válogatott szitokszavakkal terrorizálja fiait, Colin és Tessa Wall képtelenek szót érteni örökbe fogadott fiukkal, Stuarttal, annak ellenére, hogy a Winterdown iskola példaértékű pedagógusai. Samantha Mollison már rég ráunt férjére, Miles szüleit pedig képtelen elviselni, főleg édesanyját, Shirleyt. Kay Bawdennek az sem elég, hogy Pagfordba költözött, Gavin Hughes nem mutatja be nyilvánosan, mint kedvesét.
„Van abban bátorság, ha nem álcázzuk az állatot, akik történetesen vagyunk.”
„Az ember nem viszolyoghat a saját gyerekeitől, elvileg szeretnie kell őket, legyenek akármilyenek, akkor is, ha mások, mint amilyennek az ember kívánná őket.”
„Ha a feje tetejére állítjuk az összes készen kapott bölcsességet, akkor leljük meg az igazságot.”
Barry halála indítja el azt a lavinát is, ami a választásba torkollik. A központi kérdés a Parlag, egy lecsúszott lakótelep hovatartozása, ami félúton van a kisváros, és a közeli Yarvil között. Míg Howard Mollison egyszerűen csak undorodik a Parlag drogos lakosaitól és a városra gyakorolt hatásáról, addig a Parlagon élő Weedon család számára a túlélést jelentené, ha nem zárnák be a Bellchapel drogaddiktológiai klinikát, hogy Terri le tudjon szokni, Krystalnak pedig lehetőség a Pagfordhoz való tartozáshoz, hogy egyszer jobb életet teremthessen magának. Colin Wall barátjának, Barry emlékének akar tisztelegni azzal, hogy kiáll a Parlag megtartása mellett, amiért hajdan annyit fáradozott.
Eleinte óriási problémát okozott a szereplők mennyisége, csak a könyv felénél sikerült végre mindenkit elhelyeznem a képzeletbeli térképemen. Az Átmeneti üresedésben ugyanis nincsen egyértelmű főszereplő, talán ezzel is hangsúlyozva a történet mindennapiságát. A szereplők, csak úgy, mint valódi emberek, saját történetük főszereplői: Andrew Price számára a történet Gaia Bawdenről szól, akihez fogható lányt még soha életébe nem látott, Kay Bawden számára a Gavinhez való ragaszkodásról, az elkeseredett élettárskeresésről, hogy újra apát adjon lányának. Howard Mollisonnak a Parlagtól, a lepukkant lakóteleptől való megszabadulástól, aminek minden eddiginél nagyobb esélyét látja Barry eltávozásával. Krystal Weedonnak pedig a túlélésről és szeretetről, amiből oly kevés jutott neki rövid élete során.
Mostanra már tisztán látható, Rowling nem írt fantasztikus felnőtt-mesét, hanem teljesen reális családregényt. A varázsa az apró dolgokban rejlik. Abban, hogy képes ennyi, jól kidolgozott karaktert bemutatni, akiknek egytől-egyik van múltja, félelmei, vágyai, jelleme és céljai, akiket nem esik nehezünkre elképzelni, mert nem nagyszerű hősök, hanem hús-vér emberek, akikkel nap, mint nap találkozunk. Erős társadalomkritikát fogalmaz meg, amivel néha talán elveti a sulykot, például a lázadó és dühös tinédzserek Barry Fairbrother Szelleme nevében írt, szüleiket leleplező üzenetekkel, illetve a mű végén bekövetkező, tragikus fordulattal.  Az Átmeneti üresedés lélegzik, van, és akár a szomszédos faluban is megtörténhetne. A realisztikus emberábrázolás valódi mintapéldánya a regény, az írónő rendkívüli emberismeretről tesz tanúbizonyságot.
Mindenképp essék szó a stílusról, hiszen Rowling fantasztikusan tud mesélni, nem véletlenül emlegetik egy lapon C.S. Lewissal vagy J.R.R. Tolkiennel. Stílusa egyszerre ötvözi a hétköznapit a könnyed, ámde annál elegánsabb művészi szépséggel. Szavai könnyű folyásúak, amik csak úgy sodorják az olvasót, aki anélkül élvezheti a mesét, hogy egy pillanatra is kizökkenne. Az írónő külön odafigyel a Parlag lakóinak slampos, hanyag nyelvhasználatára, a tinédzserek szájába szleng szavakat ad, csak a káromkodás és a vulgáris kifejezés számának égbeszökése zavaró.
Sokan mást vártak, és kételkedtek, hogy mi sülhet ki az Átmeneti üresedésből, de az eladások száma és a kritikusok pozitív véleménye alapján aligha mondhatjuk, hogy sikerét csak a Harry Potter fémjelzésnek köszönheti. Jól felépített, izgalmas, fordulatos műről van szó, felnőtteknek. Egy szó mint száz, (szinte) csak dicsérni tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése